Zelf krijg ik vaak de vraag: Wat is lekkere wijn? Of: Welke wijn moet ik kopen? Veel mensen denken dat dit makkelijke vragen zijn maar voor mij is het net alsof je vraagt: Wat zijn leuke schoenen? Er zijn zoveel verschillende leuke schoenen. Met of zonder hak, suède of lak en in welke kleur wil je ze dan kopen? Zo is het met wijn dus ook en daarom heb ik een stappenplan ‘wijn leren drinken’ geschreven.
Want weet jij wat je lekker vindt? Drink je graag rode wijn of witte wijn? Zoet of droog? En vind je een zure wijn lekker of juist niet? Wijnen zijn er in vele verschillende soorten en maten. Dat maakt het juist zo leuk, maar ook een beetje verwarrend. Zo vind ik zelf sommige Chardonnays helemaal niet lekker. Maar als ze dan toevallig nét uit dat ene land komen en van dat ene wijnhuis zijn, dan weer wel.
Als al die wijnen zo verschillen dan snap ik wel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga maar eens bij Albert Heijn voor het wijnschap staan. Zelfs daar vind je al minimaal 30 verschillende soorten wijn. En op elk etiket staat weer wat anders: verschillende druiven, landen, makers en ga zo maar door. Dus waar moet je nou in vredesnaam beginnen?
Ontdek welke druif je lekker vindt
Wil jij wijn leren drinken? Dan is het belangrijk dat je eerst gaat uitvogelen welke druiven je lekker vindt. En de belangrijkste tip die ik daarbij kan geven is: ga gewoon doen! Koop eens een wijn waarvan jij denkt dat ‘ie lekker is. Schrijf tijdens het drinken op wat je er van vindt. En niet alleen of je hem lekker vindt, maar ook wat je er wel of niet lekker aan vindt. Vind je de wijn te zoet? Is hij te zuur? Of is hij te waterig? Als je dit voor jezelf opschrijft heb je een mooi begin. Vanuit daar kun je verder gaan werken. Focus in deze stap op de druif maar schrijf ook op waar de wijn vandaan komt en wie de wijnmaker is. Dit heb je nodig in stap 2 en 3. En onthoud: Wees niet bang om te weinig op te schrijven. Het zijn jouw aantekeningen en er bestaat geen goed of fout.
Tip: koop een leuk notitieboekje voor wijn. Dan kun je heel gemakkelijk vakjes invullen. Ik heb er zelf één van Moleskine maar deze van Structuurjunkie is ook erg leuk!
Voorbeeld
Je koopt een Syrah uit de Rhône in Frankrijk. Thuis open je de fles en tijdens het drinken kom je erachter dat je de wijn een beetje zuur vindt. Ook smaakt hij erg naar peper. Eigenlijk vind je hem helemaal niet zo lekker. En dat geeft niet. Maar het is dan goed om op te schrijven dat je de Syrah niet lekker vond om die redenen. De volgende keer als je wat gaat kopen, kun je de verkoper vertellen wat je geproefd hebt. Hij of zij zal je dan iets anders aanraden zodat je weer opnieuw kunt gaan proeven. Misschien kom je wel thuis met een Primitivo uit Puglia en vind je de rode vruchten die je proeft fantastisch. Dat smaakt naar meer! Je noteert het weer in je boekje. Bij je volgende bezoek aan de wijnhandel spreek je een verkoper aan. Je vertelt dat je rood fruit erg lekker vindt. Ook vertel je weer wat je niet lekker vond aan de Syrah, en zo ga je door!
Uiteindelijk ga je er via deze methode achter komen welke druiven je lekker vindt. Want daar draait het in eerste instantie om. Zo zal het voor jou niet alleen makkelijker zijn om een fles wijn te kopen in de winkel maar ook om een wijntje te bestellen in een restaurant. En valt het een keer tegen? Wees niet getreurd. Af en toe moet je een stapje terug doen om te kunnen groeien.
Maar uit welk land is 'ie het lekkerst?
Als je voor jezelf hebt bepaald welke druif of druiven je lekker vindt, is het leuk om de volgende stap te zetten: koop een aantal flessen wijn gemaakt van dezelfde druif maar dan uit een ander land. Zet ze tegelijkertijd op tafel en maak er een proeverij van. Het verschil zul je merken!
Zo heb ik zelf wel eens een proeverij georganiseerd met vriendinnen en één vriendin was ervan overtuigd dat ze Chardonnay echt niet lekker vond. Toen ze (zonder dat ze het wist) een Franse en een Amerikaanse Chardonnay naast elkaar dronk, vond ze de Amerikaanse Chardonnay één van de lekkerste wijnen die ze ooit had gedronken. Zo kan het dus ook gaan.
Persoonlijk vind ik het altijd leuk om de wijnen ‘blind’ te proeven, zodat je echt geen idee hebt welke wijn het is. Omdat je niet weet wat er voor je staat, ben je veel beter in staat om echt de wijn te proeven en heb je niet direct vooroordelen over de wijn.
Uitgevogeld welke druiven uit welke landen je lekker vindt? Ga dan door naar stap 3!
Leer het verschil tussen wijnmakers
Yes! Je bent aanbeland bij de laatste stap van het wijn leren drinken. Ik moet eerlijk zeggen: je bent al behoorlijk gevorderd! Je kunt nu bijvoorbeeld vertellen dat je een Sauvigon Blanc uit Frankrijk veel lekkerder vindt dan een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Maar toch: we kunnen nog dieper op wijn ingaan want er is nog een verschil, namelijk: de wijnmaker.
Net als bij stap 2 kun je ook bij deze stap een proeverij organiseren. Je koopt dan wijn van dezelfde druif, uit hetzelfde land/streek maar dan van verschillende makers. Je zult merken dat er echt een verschil zit in hoe de wijn gemaakt is. Wijnmakers hebben namelijk veel opties waaruit ze kunnen kiezen bij het maken van wijn. Hoelang laten ze de schillen van de druiven mee weken met de wijn? Laten ze de wijn rijpen in roestvrijstalen vaten of in houten vaten? En bewaren ze de wijn daarna nog een tijdje in de fles of verkopen ze hem direct? Keuzes, keuzes, keuzes. En die keuzes zorgen ervoor dat wijn tot op de detail van smaak kan verschillen.
Als je het zo bekijkt, lijkt het toch allemaal erg ingewikkeld maar wees gerust. Start gewoon bij stap 1 en leer de wijnwereld stapje voor stapje kennen. Rome werd ook niet in één dag gebouwd! Ik weet zeker dat wanneer je bij iedere wijn je notitieboekje pakt, je al een heel eind komt. Zelf ben ik ook zo begonnen en voor mij bestaan er ook nog veel onontdekte wijnen. En dat maakt het ook juist weer leuk. In elke wijn zul je weer iets nieuws ontdekken waardoor je altijd bezig blijft met wijn leren drinken.
Every wine is a unique adventure!
Begin nu met wijn leren drinken!
Heb je naar aanleiding van mijn blog nog vragen? Of wil je graag dat ik je een keer help? Laat dan hieronder een berichtje achter! Ook tips voor goede wijnen zijn natuurlijk altijd welkom.