Op bezoek bij Emidio Pepe: de Montepulciano-koning

Leestijd: 4 minuten

Bewaar jij wijnen thuis in je wijnkast om ze te ouderen? Nog nooit afgevraagd waarom het wijnhuis dat niet gewoon zelf doet? Dat is precies de vraag die Emidio Pepe zich decennia geleden afvroeg. Het verouderingspotentieel van Montepulciano is geweldig en sinds 1964 maakt én bewaart hij dan ook de mooiste Montepulciano’s in zijn kelder in Torano Nuovo, Abruzzo. Bij een bezoek aan Emidio Pepe drink je dus niet alleen de huidige jaargang, maar kun je ook oudere jaargangen drinken én kopen. Ik vertel je er graag meer over. 

Emidio Pepe
Emidio Pepe | bron: emidiopepe.com

De geschiedenis van Emidio Pepe

In het Zuiden van Italië, waar de heuvels van Le Marche overgaan in de ruige bergen van Abruzzo, vind je wijnhuis Emidio Pepe. Hier richtte Emidio – tegenwoordig ‘nonno’ Emidio – in 1964 zijn wijnhuis op met 1 hectare wijngaard. Eerst onder de naam Aurora, maar deze naam was geen blijver. In de buurt stonden de wijnen van Aurora namelijk beter bekend als de wijnen van Pepe. Een switch in naam was dus snel gemaakt. 

Op dit moment beslaat het wijnhuis 17 hectare en is het in handen van zijn kinderen en kleinkinderen, al loopt Emidio zelf ook nog steeds rond! Zorg er alleen wel voor de je een cursus Italiaans hebt gevolgd, mocht je een praatje met hem willen maken. Voor zijn kleinkinderen geld dit overigens niet, die spreken vloeiend Engels.

Wijnkelder Emidio Pepe
De wijnkelder van Emidio Pepe

Het verouderingspotentieel van Montepulciano d'Abruzzo

Al sinds de oprichting van Aurora zag Emidio Pepe in dat hij goud in handen had. Van elke oogst legt hij een deel opzij – tegenwoordig zo’n 70%(!) – om het te ouderen. Op dit moment bevat de wijnkelder dan ook meer dan 600.000 flessen. Ieder jaar wordt er een oude jaargang gereleased waardoor het nu dus nog mogelijk is om wijnen van 20 of 30 jaar oud te kopen. Is de wijn ouder dan 20 jaar? Dan wordt hij eerst door de familie Pepe geproefd, overgeschonken in een nieuwe fles en opnieuw gekurkt. Dan weet je dus zeker dat de wijn nog goed is. 

Wijnproeverij Emidio Pepe
Wijnproeverij
Wijnproeverij Emidio Pepe

Toen wij een proeverij deden bij het wijnhuis, kregen we 3 jaargangen te proeven: 2020, 2015 en 2003. Pas als je de drie jaren naast elkaar proeft, heb je door wat veroudering met Montepulciano d’Abruzzo doet. Wow! Het fruitige karakter van de wijn verandert steeds meer en je proeft meer aardse tonen, champignons en tabak. Mijn favoriet? De 2015. Lichte sporen van veroudering maar nog wel in combinatie met fruittonen. Heerlijk! 

Naast Montepulciano verbouwt wijnhuis Emidio Pepe trouwens ook Trebbiano d’Abruzzo. En wat voor één! Tijdens onze vakantie van 2022 was dit de grote ontdekking. Prachtig geconcentreerd, mooi zuur en aroma’s van appel, abrikoos, ananas, citroen en amandel. Oh en vergeet de lange afdronk niet! Zeker een aanrader.

Overnachten bij Emidio Pepe

Het leuke aan dit wijnhuis? Je kunt er niet alleen wijn proeven maar ook overnachten. Ze hebben een prachtige B&B met enorme tuin (incl. zwembad) waar je op je gemak de heerlijke wijnen van Emidio Pepe kunt drinken. Ook is het mogelijk om te blijven eten. Ze hebben namelijk een farm to table restaurant waar ze lokale gerechten serveren samen met – je raadt het al – de wijnen van Emidio Pepe. Overnachtingen boek je via booking.com

Emidio Pepe wijnhuis
Uitzicht vanuit de tuin over de wijngaarden

In en om het wijnhuis Emidio Pepe

Denk je erover na om bij Emidio Pepe te overnachten? Bezoek dan ook het plaatsje Ascoli Piceno, een prachtige Romeinse stad waar je heerlijk kunt rondwandelen over prachtige pleinen en tussen oude gebouwen en kerken. Vergeet niet om een koffie te drinken bij Caffè Meletti – een van de 150 historische koffiehuizen van Italië. Je zit er heerlijk en wanneer je er bent, moet je zeker ook de Anisetta proeven: de anijslikeur die gemaakt is naar geheim recept van Silvio Meletti.

Caffe Meletti Ascoli Piceno
Koffie bij Caffè Meletti

Ook leuk: rijd de kant van het strand op. Zelf zijn wij in Alba Adriatica geweest waar je heerlijk op het strand kunt uitwaaien en vervolgens kunt eten bij Restaurant Cheri. Hier at ik heerlijke verse langoustines onder begeleiding van een Trebbiano d’Abruzzo van Strapelli. Genieten!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *