De beste wijnboeken: mijn top 7

Leestijd: 4 minuten

Ben jij net zo’n wijnliefhebber als ik? En wil je je graag wat meer verdiepen in wijn? Of ben je op zoek naar een leuk cadeau voor een wijnliefhebber? Dan heb je zeker wat aan mijn top 7 beste wijnboeken. 

Op regenachtige dagen betrap ik mezelf er wel eens op dat ik urenlang zoet ben met deze boeken. Sommige boeken zijn gewoon super goed geschreven, anderen hebben mooie kaartjes van wijngaarden of een prachtige lay-out. Maar goed, ik zal je niet langer afleiden maar neem je direct mee naar mijn top 7 favoriete wijnboeken. 

1. World Atlas of Wine – Jancis Robinson & Hugh Johnson

Mijn onbetwiste nummer 1 is de wijnatlas van Jancis Robinson en Hugh Johnson, en zeker de allernieuwste (8e) editie. Dit prachtige boek neemt je mee naar (bijna) elk wijngebied in de wereld inclusief kaartjes en tips voor beste wijngaarden. Het vertelt de verhalen achter de wijnen en wijnmakers waardoor het gewoon een steengoed boek is. Daarnaast is het ook een superhandig boek voor als je een wijntripje aan het plannen bent. Je weet direct aan welke wijnhuizen je een bezoekje moet brengen.

Te koop bij bol.com voor €39,59.

World atlas of wine
foto: bol.com

2. Native Wine Grapes of Italy - Ian d'Agata

In maart kreeg ik dit boek voor mijn verjaardag en na een avond lezen kan ik maar één ding zeggen: best birthday gift ever! Als fan van Italiaanse wijnen word ik super enthousiast van dit boek. Let wel op: in dit boek staan geen afbeeldingen. Het bestaat uit 620 pagina’s tekst. Pure tekst. Toch is het super leuk geschreven en omdat je per druif telkens een stukje leest, heb je niet het gevoel dat je een enorm boek aan het lezen bent. Voor Italiaanse wijnnerds écht een aanrader!

Te koop bij bol.com voor €42,59.

Italiaanse wijnboeken - Native wine grapes of italy - Ian d'Agata
foto: bol.com

3. Wine Folly Masterclass – Madeline Puckette & Justin Hammack

Een boek van Wine Folly kan natuurlijk niet ontbreken in mijn boekenkast, en deze al helemaal niet! Dit boek is super leuk vormgegeven (zoals Wine Folly met alles doet) en geeft een mooi overzicht van hoe verschillende druiven smaken. Bij een wijnavondje pak ik het boek er bijna altijd bij om mijn proefnotities te vergelijken met die van Madeline. Dit boek is leuk voor de beginnende wijndrinker omdat er ook wordt uitgelegd hoe wijn wordt gemaakt, hoe je het moet drinken en alles wat daarbij komt kijken.

Te koop bij bol.com voor €24,99.

Winefolly masterclass
foto: bol.com

4. Wine Trails – Lonely Planet

Wil jij graag op wijnreis maar weet je niet waarheen? Lees dan zeker weten dit boek. In Wine Trails geeft Lonely Planet tips over de leukste wijndorpjes in verschillende landen. Ook vertellen ze welke wijnroute je moet volgen en bij welke wijnhuizen je kunt overnachten. Super leuk voor als je een paar nachtjes weg wilt! 

Tip: Lonely Planet heeft ook een boek ‘Food Trails’ voor de foodies onder ons. 

Te koop bij bol.com voor €15,99.

wine trails lonely planet
foto: bol.com

5. Volcanic Wines: Salt, Grit & Power – John Szabo

John Szabo heeft met dit boek een waar meesterwerk afgeleverd. Bij het schrijven van dit boek vroeg hij zichzelf af wat zijn favoriete wijnen kenmerkt. Dat bleken allemaal wijnen van vulkanische grond te zijn! In het boek neemt hij je daarom mee naar wijngaarden over de hele wereld mét vulkanische grond. Ook geeft hij tips over de beste wijnen met een vulkanisch tintje. 

Te koop bij bol.com voor €34,-.

Volcanic wines john szabo
foto: bol.com

6. The Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson

Als je van wijn houdt, kan dit boek niet ontbreken in je boekenkast. Wijnschrijfster Jancis Robinson, een grote naam in de wijnwereld, is het gelukt om een wijnencyclopedie samen te stellen. Hierin staat alles wat je moet weten over wijn letterlijk van A tot Z beschreven. Dit boek is wel een beetje weggelegd voor de wijnnerds onder ons maar zeker goed te gebruiken als naslagwerk.

Te koop bij bol.com voor €45,99.

oxford companion to wine
foto: bol.com

7. De Wijn-spijs Bijbel – Victoria Moore

Last but not least, een boek over wijn én eten. Victoria helpt je te ontdekken welke smaken goed samen gaan in wijn en spijs én legt uit waarom. Ooit al eens afgevraagd waarom we vaak wit drinken bij vis en rood bij rundvlees? In dit boek wordt het allemaal uitgelegd zodat jij de volgende keer een geslaagde dinner party kunt organiseren. 

Te koop bij bol.com voor €29,99. 

foto: bol.com

Bonus: Proeven als een Pro - Cees van Casteren

Graag geef ik je nog een bonus tip, een heel mooi boek dat na het schrijven van deze blog is uitgekomen. Het is ‘Proeven als een Pro’ van Master of Wine Cees van Casteren. Cees neemt je op een makkelijke manier mee in zijn proeftechniek en leert je wijn proeven. Ook geeft hij voorbeelden aan de hand van verschillende wijnen. Zo kun je heel handig mee proeven en zelf notities maken. Super leuk geschreven en het ideale boek voor de WSET-student!

Te koop bij bol.com voor €34,95.

Proeven als een Pro Cees van Casteren
foto: bol.com

Nog tips voor wijnboeken?

Heb jij tips voor nog meer leuke wijnboeken? Of ben je benieuwd naar de inhoud van bovenstaande boeken? Laat een berichtje voor me achter!

Ben je trouwens op zoek naar Italiaanse wijnboeken? Lees dan eens mijn blog over mijn persoonlijke top 5!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *