Afgelopen september, vlak voor de druivenoogst, ging ik samen met mijn wijnclubje op wijnweekend in Nederland. We reisden af naar Noord-Brabant en Zeeland waar we twee Nederlandse wijnhuizen bezochten: De Linie in Made en De Kleine Schorre in Dreischor.
En dan hoor ik je denken: Nederlandse wijn? Is dat een ding? Jazeker! Dankzij de klimaatverandering vindt er namelijk een bijzondere verschuiving in de wijnwereld plaats. Vroeger werden vooral de traditionele landen in Europa (Frankrijk, Spanje, Italië) geprezen om hun fantastische wijnen, maar tegenwoordig zien we steeds meer noordelijke landen in opkomst. En laten wij nu toevallig eens in een land wonen waar de zomers steeds warmer worden en de wijnen fruitiger, voller, en smakelijker. Niet voor niets won Restaurant Rijks dit jaar een Wine Spectator Award vanwege de ‘Nederlandse’ wijnkaart.
In dit blog neem ik je dan ook graag mee naar De Linie en naar De Kleine Schorre en geef ik je tips voor als je zelf een wijnweekend in eigen land wilt organiseren.
De Linie, Made | Noord-Brabant
Onze eerste stop was bij Rudy, de eigenaar van wijndomein De Linie in Made. Wellicht niet de meest bekende Nederlandse wijnbouwer, maar vergis je niet: Bij De Linie wordt al sinds 1977 (!) wijn verbouwd. Wijnpionier Marius van Stokkom stond aan de wieg van De Linie en sinds 2017 heeft Rudy hier het stokje van hem overgenomen.
Rudy verbouwt 1 hectare wijn met 7 verschillende soorten druiven: 1 voor elke dag van de week. Hij verbouwt o.a. Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. Dat wijn niet moeilijk hoeft te zijn, zien we in het eindproduct. De Linie maakt namelijk één wit en één rood.
Tijdens ons bezoek proefden wij dan ook één rood en drie wit, namelijk de 2017, 2018 en 2019. Wat direct opviel is dat je heel goed kunt proeven hoe de zomer was in elk jaar. Zoals bijvoorbeeld 2018. Toen hadden we een hele hete zomer en enorme droogte en dat proef je. Dit was namelijk de meest volle witte wijn van de drie. De 2017 smaakte naar mijn mening wat ‘groener’, waarschijnlijk door de frisse zomer die we toen hebben gehad. In de 2019 voert de Gewürztraminer duidelijk de boventoon: wat een heerlijk aromatische wijn!
Terwijl wij lekker zaten te proeven, vertelde Rudy het verhaal over de wijncyclus en legde hij uit hoe zijn wijnen worden gemaakt. Omdat Rudy is afgestudeerd in Scheikundige Technologie kan hij een heel goed technisch verhaal vertellen over het maken van wijn. Naar mijn mening erg interessant! Als je dus een keer op zoek bent naar iemand die je precies kan vertellen hoe het proces van wijnmaken werkt, moet je zeker een keer bij Rudy langsgaan. Ook voor het proeven en kopen van de wijnen kun je uiteraard altijd bij hem langsgaan.
Let wel op: Omdat De Linie op kleine schaal wijn verbouwd, is de wijn ook snel uitverkocht. Wil je dus zeker zijn van een lekker flesje, wees er dan op tijd bij!
De Kleine Schorre, Dreischor | Zeeland
Iets zuidelijker, in onze mooie provincie Zeeland, komen we Wijnhoeve De Kleine Schorre tegen. De Kleine Schorre ligt op Schouwen-Duiveland, of zoals ze het zelf graag noemen, Schouwen-D®uivenland. Een ideaal eiland om uit te waaien en heerlijke wijn te drinken.
De Kleine Schorre bestaat sinds 2001 en is in handen van Johan van der Velde. Deze gepassioneerde wijnmaker heeft 12 hectare wijn onder zijn hoede en heeft daarmee één van de grootste wijngaarden van Nederland. Nogal een verschil met Rudy dus;-).
Johan is overtuigd van het gezegde ‘What grows together, goes together’ en maakt daarom wijnen die ‘naadloos moeten aansluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft’. En om dit te proeven, mochten we nadat Johan ons de wijngaard en de wijnmakerij had laten zien, plaatsnemen in het bijbehorende restaurant. Hier kregen we 6 wijnen mét bijbehordende hapjes waardoor we precies konden proeven wat er bedoeld wordt met ‘al het goede dat Zeeland te bieden heeft’. Zo proefden we o.a. scheermessen, gerookte zalm en Zeeuws Spek en elk hapje paste naadloos bij elke wijn. Heerlijk!
Mijn persoonlijke favoriet was de Schouwen-D®uivenland Barrique+ 2018, een wijn die negen maande op hout rijpt met smaken van toast, vanille en mandarijn. Heerlijk bij Zeeuw Spek of een stukje gerookte vis! Toch moet je niet denken dat de andere wijnen onder doen voor de Barrique+. Bij De Kleine Schorre proef je gewoon dat ze heel goed weten wat wijn maken is. En als de klimaatverandering doorzet, belooft dat nog wat voor de toekomst!
Tip: Wij sliepen in Bruinisse waar je overheerlijk vis kunt eten bij Bru17. Ik at er heerlijke roggevleugel en ook de visjes op het bord bij mijn wijngenoten zagen er heerlijk uit. Zeker doen dus als je in de buurt bent! Let wel op: verder is er helemaal niets te doen, dus een weekendje Bruinisse zou ik niet aanraden. Alleen heen gaan als je in de buurt bent;-)
Zelf op wijnweekend in Nederland?
Krijg je na het lezen van mijn blog spontaan zin in Nederlandse wijn? Plan dan zelf ook een wijnweekend in Nederland! In heel Nederland zijn allerlei wijngaarden te vinden en bij de meeste kun je gewoon op bezoek. Wel van tevoren even bellen;-).
Een overzicht van de leukste wijnweekendjes weg vind je sindskort in het boek ‘12x Wijn Weekendje Weg in NL’, geschreven door Register Vinoloog Peetra Knaap. Zij laat je kennis maken met bevlogen wijnmakers in elk van de 12 provincies van ons land.
Te koop bij Bol.com voor €24,95.