Heerlijk! Het is één van mijn guilty pleasures. Als echte fan van rode wijn vind ik het heerlijk om af en toe een zoete rode wijn te drinken. Je komt ze onder veel namen tegen: sweet, doux of bijvoorbeeld dulce maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Ze zijn fantastisch om te drinken bij mooi weer. Ben jij ook zo’n fan van zoete rode wijn? Of heb je het nog nooit geprobeerd maar ben je wel benieuwd? Hieronder mijn favoriete zoete rode wijnen!
1. Brachetto d’Acqui
Met stip op 1 staat bij mij Brachetto d’Acqui. Ik was verkocht toen ik dit in de zomer van 2018 in Acqui Terme, Italië voor het eerst dronk. Brachetto is een dessertwijn die ook heerlijk is als aperitief. De wijn heeft maar 5% alcohol en is een beetje vergelijkbaar met Moscato d’Asti: zoet en verfrissend. Brachetto smaakt naar aardbeien en frambozen en wat dat betreft kun je het limonade 2.0 noemen.
Aanraders
Als je een keer Brachetto wilt proeven, kijk dan eens of je één van de volgende huizen kan vinden: Braida, Piero Gatti of Marenco – dat zijn echt toppers!
2. Lambrusco
Nog zoiets moois uit Italië: Lambrusco. En dan hoor ik je denken: ‘Die slappe troep die je vroeger bij de pizzeria kreeg?’ Nou, guess who’s back. Lambrusco is weer helemaal hip en smaakt beter dan ooit tevoren. Tegenwoordig wordt Lambrusco met veel zorg en aandacht verbouwd wat resulteert in mooie rode bubbelwijn. Je komt ze nu ook droog tegen maar de zoete versies blijven smakelijk (en zeker bij een goede pizza;-)).
Mijn favorieten? Als je het mij vraagt is Paltrinieri één van de beste Lambrusco-makers uit de streek. Hun Radice, een Lambrusco di Sorbara, moet je gewoon een keer geproefd hebben. Daarnaast is ook de Otello van Cantine Ceci altijd een goede keuze.
3. Rutherglen Muscat (versterkt)
Voor deze zoete wijn moet je lang in het vliegtuig zitten maar hij is het zeker waard. Rutherglen Muscat is één van de zeldzaamste zoete wijnen uit de hele wereld en komt uit Australië. Als je de fles opentrekt komen geuren van sinaasappelschil, kruiden en koffie je tegemoet. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op onze welbekende Port.
Rutherglen Muscat is een versterkte wijn wat betekent dat de vergisting al heel vroeg wordt stopgezet, waarna er extra alcohol aan de wijn wordt toegevoegd. Zo blijft de wijn extreem zoet.
Je komt een Rutherglen muscat niet zo gauw tegen maar als je het graag een keer wilt proeven kun je hem bestellen bij Edwines.com.
4. Banyuls (versterkt)
In het Zuiden van Frankrijk maken ze prachtige dessertwijnen en één daarvan is Banyuls. Deze versterkte wijn (minimaal 15% alcohol) wordt voornamelijk gemaakt van Grenache. Smaken en geuren die je tegenkomt zijn koffie, chocola, zongedroogd fruit, tabak, kruiden en bloemen.
Een Banyuls is heerlijk voor bij de koffie na het diner. Leuk weetje: Rond Kerst verkoopt Okhuysen in Haarlem heerlijke Banyuls met daarbij de Bonbanyuls. Dit zijn bonbons gemaakt van pure chocolade met in de vulling Banyuls. Heel leuk om met kerst cadeau te doen!
5. Passito (versterkt)
Om toch nog even terug te keren naar Italië: de laatste wijn is een Passito. Ook de Passito is een versterkte dessertwijn waarbij de druiven worden gedroogd. Je komt het veel tegen rondom Venetië in de vorm van Recioto (bijv. Recioto della Valpolicella). Deze wijnen zijn ontzettend zoet en hebben een intense fruitsmaak.
Tip: In Italië drinken ze dit vaak in combinatie met cantuccini koekjes. Ze dippen de koekjes dan in de wijn. Dus zorg dat je die combinatie in huis haalt als je je deze zomer in Italië wilt wanen.
Aanrader
Mondovino.nl verkoopt een passito van Cantine Due Palme uit Puglia. Mondovino is een collectief met wijnhuizen over heel Nederland dus misschien zit er ook wel een vestiging bij jou in de buurt!
Niet zo'n fan van zoete rode wijn?
Ben je zelf niet zo’n enorme fan van hele zoete rode wijn? Ga dan voor een wijn met een klein zoetje. Zeker in Italië vind je genoeg wijnen die een klein beetje zoetig smaken maar wel droog zijn.
Neem bijvoorbeeld een Amarone, deze wordt ook op de Passito manier gemaakt maar is wel echt een droge wijn. Let wel op: Amarone bevat in tegenstelling tot bijv. een Brachetto wel veel alcohol. Bij deze wijn moet je dus wel echt wat eten! Andere wijnen met een ‘licht zoetje’: Barbera, Dolcetto, Primitivo of Zinfandel.
Of je nou van extreem zoet of iets droger houdt, genieten ga je sowieso met alle bovenstaande wijnen. Heb je nog vragen over de wijnen? Of heb je nog goede tips voor andere lekkere zoete rode wijnen? Laat het me weten in een reactie!
Dank je wel voor je mooie uitleg en informatie. Het kan wat mij betreft niet zoet genoeg zijn. Normaal ga ik voor een Imigilko of Mavrodaphne uit Griekenland of een port. Maar dit opent andere ogen en ga me daar eens verder in verdiepen!