Franciacorta: de champagne van Italië

Leestijd: 4 minuten

Op de terugweg van onze wijnreis in Italië in 2018 zijn we teruggereden via Lombardije waar je ten oosten van Brescia het plaatsje Franciacorta tegenkomt. In dit kleine dorpje verbouwen ze de Italiaanse tegenhanger van Champagne. Alleen dan goedkoper.

Begrijp me niet verkeerd, een goed glas Champagne gaat er ook altijd wel in. Alleen ben ik van mening dat er meer goede mousserende wijnen op de wereld te vinden zijn dan alleen Champagne. En voor het geld waarvan je een Champagne koopt, koop je heel wat flessen Franciacorta. Extra genieten dus!

Naast dat er goede wijn uit Franciacorta komt, is ook de omgeving prachtig. Franciacorta kijkt uit over het Lago d’Iseo en in de zomer is dit een waar paradijs. De natuur is mooi, het eten goedkoop en de hotels zijn betaalbaar. Wat wil een mens nog meer?

Franciacorta wijn
Uitzicht op het Lago d'Iseo vanuit Franciacorta

Hoe wordt Franciacorta gemaakt?

Franciacorta kent een veel kortere geschiedenis dan de Champagnestreek maar het wordt wel op dezelfde manier gemaakt, namelijk volgens de traditionele methode. Hierbij vergist de wijn op fles in plaats van in een vat. Hierdoor ruikt en smaakt de wijn vaak naar gist, wat lijkt op een soort biergeur.

Voor het maken van de wijn worden dezelfde soorten druiven gebruikt als voor Champagne, namelijk Chardonnay en Pinot Noir. Het enige verschil is dat ze in Italië ook nog Pinot Bianco aan de bubbel toevoegen, in Frankrijk kiezen ze voor Pinot Meunier.

Voor de mensen onder ons die altijd op dieet zijn is er goed nieuws! Veel wijnhuizen in Franciacorta maken ook een sáten versie met 0% suiker. In tegenstelling tot de champagnestreek is het klimaat hier warmer waardoor er ieder jaar een 0% versie gemaakt kan worden. Als je dit in de Champagnestreek zou proberen, zou de wijn waarschijnlijk te zuur worden om te drinken.

Waar zijn we geweest in Franciacorta?

Tijdens ons bezoek aan Franciacorta zijn we bij de Cantine di Franciacorta geweest waar je alle wijn uit het dorp kunt proeven en kunt kopen. Ook leuk: je kunt er een kaartje halen met de Strada del Vino Franciacorta erop zodat je precies kunt zien waar alle wijnhuizen zitten en welke route je moet rijden in het gebied om ze te bezoeken. Dit was een erg leuk begin van de route zodat we direct wisten wat het hele gebied te bieden heeft en waar we heen moesten.

Franciacorta wijnroute
De Franciacorta wijnroute

De kleinste wijnproducent van Franciacorta

Omdat we thuis op YouTube een filmpje hadden gezien van de kleinste wijnproducent van Franciacorta zijn we na onze korte stop direct doorgereden om bij zijn wijngaard te kijken. Het was even zoeken maar dan heb je wel wat! Louis Massussi heeft 1 hectare wijn en produceert daar 1000 flessen wijn per jaar van. Ter vergelijking: de grootste Franciacorta producent, Guido Berlucchi, bezit 500 hectare en produceert jaarlijks meer dan 4 miljoen flessen wijn!

Het leuke aan dit wijnhuis is dat het geen duur chateau met een enorme oprijlaan is, maar dat je gewoon bij Louis en zijn familie thuis op bezoek bent (en ja, oma was er ook!). Omdat het bij Louis thuis niet extreem groot is, heeft hij ook geen enorm geautomatiseerd productieproces. Het plukken wordt met de hand gedaan waarna ook de druiven met de hand geperst worden. Uiteindelijk gebruikt Louis zelfs een handmatig kurkapparaat om alle flessen 1 voor 1 te voorzien van een kurk en doet hij de remuage volledig handmatig.

Tijdens ons bezoek dronken we de Brut, de Sàten Millesimato en de Riserva. Alle 3 prachtige lichte, frisse wijnen met hints van witte bloemen, limoen, brioche en tonen van amandel. Daarnaast liet hij ons ook zijn olijfolie proeven van de olijven die naast zijn wijngaard groeien. Daar hebben we zeker van genoten!

De beste wijnhuizen van Franciacorta

Wil jij ook een keer naar Franciacorta? Bezoek dan ook één van de andere goede wijnhuizen. Tip: reserveer altijd van tevoren. Zo hebben ze genoeg tijd om je komst voor te bereiden en maken ze er een echt feestje van.

Guido Berlucchi

Berlucchiwas in 1961 de eerste die Franciacorta met de traditionele methode ging maken. Tot op de dag van vandaag is hij hier heel succesvol in en hij is dan ook de grootste wijnproducent van Franciacorta.

Ca’del Bosco

Ca’ del Bosco is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent. Tussen de wijnranken kom je één van de meest moderne wijnmakers van Franciacorta tegen. Ook heeft dit wijnhuis prachtige tuinen met beeldhouwwerken en kunst waar je van mag genieten.

Bellavista

Bellavistais in Nederland waarschijnlijk de meest bekende Franciacorta producent. Het is dan ook één van de grootste producenten van Franciacorta. Ga op een tour en aanschouw rijen met wijnen die bezig zijn met hun tweede gisting op fles.

Monterossa

Monte Rossa werd in 1972 opgericht door Paolo en Paola Rabotti. Tegenwoordig staat hun zoon Emanuele aan het roer, samen met Oscar Farinetti. Bij een bezoek aan dit wijnhuis ga je een stukje terug de geschiedenis is met een toren uit de Middeleeuwen en uitzicht op Castello di Bornato.

Ook op wijnreis naar Franciacorta?

Wil jij graag een keer naar Franciacorta en wil je meer informatie? Of heb je leuke tips voor mijn volgende keer? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *