Rode druiven: wat is het verschil in smaak?

Leestijd: 4 minuten

Heb jij geen idee welke wijn je moet meenemen als je voor het wijnschap staat? Je hebt vaak wel een idee wat je lekker vindt, maar als je dan een keer iets anders meeneemt, hoop je maar dat je geluk hebt? En dat is niet altijd het geval? Als dit jou omschrijft, heb ik voor jou onderstaand lijstje gemaakt van verschillende rode druiven mét uitleg. Zo weet je van tevoren al een beetje waar je aan begint.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. De naam is Frans maar de druif wordt tegenwoordig overal ter wereld verbouwd. Zo zijn ze er gek op in de VS, Chili en Australië. De wijn is vaak krachtig met een volle body, veel kleur en tannine. Groeit ‘ie in een wat koeler gebied? Dan kan het zijn dat je wat groenere smaken proeft zoals groene paprika. Over het algemeen proef je:

Kruiden rode wijn

Merlot

Ook een traditioneel Franse druif, maar door zijn zachte karakter kom je hem tegenwoordig overal ter wereld tegen. De wijn heeft wat minder tannine en body dan een Cabernet Sauvignon en de 2 druiven worden vaak samen in blends gebruikt omdat ze elkaar goed aanvullen. Hoewel je een Merlot goed op het terras kunt drinken, kun je er ook goed mee dineren want hij past bij veel verschillende gerechten!

Montepulciano

Niet te verwarren met Vino Nobile de Montepulciano. Vino Nobile is afkomstig uit Montepulciano in Toscane en is gemaakt van Sangiovese. Montepulciano is een druif en is vaak afkomstig uit het zuiden van Italië: Montepulciano d’Abruzzo. Daarnaast kom je de druif ook tegen in Rosso Piceno uit de Marche. Kenmerken zijn:

Pinot Noir

Steeltjeswijn! Zo wordt Pinot Noir ook wel genoemd. Dit komt omdat hij zo’n lichte rode kleur heeft dat je het steeltje van je wijnglas er doorheen kan zien. Pinot Noir is de enige rode druif die in de Bourgogne wordt verbouwd en er bestaan dan ook vele dure Pinot Noirs. Omdat het een lichte wijn is, gaat hij goed samen met bijv. eend of kip maar pas op met rundvlees. Door de sterke smaak van het vlees raak je de smaak van de wijn gauw kwijt.

pruimen rode wijn

Malbec

Stoere druif uit Argentinië. Komt oorspronkelijk uit Cahors in Frankrijk waar de druif Cot wordt genoemd. Ondanks dat de rode druiven dus hetzelfde zijn, zijn de wijnen uit Argentinië wat zachter en hebben die uit Frankrijk wat meer tannines waardoor ze wat stroever worden. De druif geeft veel kleur en past perfect bij Argentijns eten zoals pikante steaks en kruidige groentegerechten.

Tempranillo

Houd jij ook zo van een lekkere Rioja? Dan vind je Tempranillo vast lekker! Meestal is het een zachte, fruitige wijn die je erg goed kunt drinken als beginnend wijndrinker. Een echte allemansvriend dus! De wijn is niet alleen geschikt voor het diner maar ook heerlijk voor op het terras. Kenmerken van de druif zijn:

Valpolicella

Valpolicella is zelf geen druif maar een wijn meestal gemaakt van drie druiven, namelijk: Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druiven worden ook gebruikt in Amarone. Corvina wordt gebruikt voor het fruit in de wijn. Rondinella en Molinara voegen zuur en body toe. Corvina is ook de hoofddruif van Bardolino dus in die wijn proef je ook de aardbeiensmaak!

aardbei rode druiven

Negroamaro

Negroamaro komt net als Primitivo uit Zuid-Italië en lijkt er ook wel wat op qua smaak. Als je ze vergelijkt dan is Negroamaro iets krachtiger dan Primitivo. Je komt de twee druiven vaak als blend tegen. Negroamaro is bijna zwart van kleur (negro) en heeft in de nasmaak een een beetje een bittertje (amaro) wat goed combineert met het rijpe rode fruit wat je proeft.

Zinfandel / Primitivo

Zinfandel en Primitivo zijn dezelfde druif maar dan met een andere naam. In Italië wordt ‘ie vaak Primitivo genoemd en in de VS Zinfandel. Wat het grote verschil tussen de twee landen is, is dat Amerikanen wijn graag ‘opvoeden’ in nieuw eikenhout. Met als gevolg dat de wijn erg naar vanille gaat smaken waardoor hij wat minder fris wordt. In Italië wordt minder vaak hout gebruikt en voert het gerijpte rode fruit de boventoon.

Nero d'Avola

Nero d’Avola kom je in verschillende prijsklassen tegen. Is het een goedkope variant? Dan is het vaak een soepele, fruitige wijn waar je goed mee kan borrelen. Koop je een wat duurdere versie? Dan wordt de wijn krachtiger en smaakt hij naar peper. De wijn smaakt vaak naar rijp fruit door de warmte op Sicilië, waar de druif groeit. Denk hierbij aan vol rijp fruit wat richting gedroogd fruit gaat.

En andere rode druiven?

Naast bovenstaande druiven bestaan er natuurlijk nog veel meer rode druiven op de wereld. Daarom zal ik binnenkort starten met het schrijven van deel 2 van deze blog zodat je nog beter te weten komt hoe verschillende rode druiven smaken. Houd mijn blogs in de gaten!

Dus mis je nog een druif? Of is er een wijn waar je graag meer over wilt weten? Laat het dan weten in de reacties zodat ik het kan meenemen in deel 2! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *