De 5 leukste films en series over wijn

Leestijd: 3 minuten … …

Heb jij Netflix al helemaal uitgespeeld en ben je in deze coronatijden op zoek naar nieuwe films en series? Check dan eens mijn 5 leukste films en series over wijn! Ze gaan niet alleen over wijn maken maar ook over de verhalen achter de wijn, de families, de schandalen en de geschiedenis. Super leuk om onder het genot van een glaasje wijn je avond mee door te brengen. Net alsof je echt op vakantie bent!

films en series over wijn

1. Sour Grapes

Sour Grapes is mijn persoonlijke favoriet als we het over wijndocumentaires hebben. Het is namelijk geen ‘standaard’ film over wijn maken maar gaat over een groot schandaal in de wijnwereld. Sour Grapes gaat namelijk over de jonge Rudy Kurniawan, een wijnfraudeur eerste klas. In de docu zie je hoe hij voor miljoenen dollars aan foute wijn heeft verkocht via veilinghuizen aan enorm rijke Amerikaanse wijnverzamelaars. 

In 2008 realiseerde een Franse wijnproducent (Laurent Ponsot) zich dat er wijn van zijn familie werd verkocht uit een jaar waarin ze de wijn helemaal niet geproduceerd hadden. En toen ging het balletje rollen. Helaas gaat de docu niet in op hóe Rudy fraude heeft gepleegd maar wel wat hij heeft aangericht in de wijnwereld. Drama ten top.

2. A year in Burgundy

In ‘A year in Burgundy’ ga je een jaar lang op pad met 7 wijnfamilies uit de Bourgogne. Elk seizoen van wijn maken wordt belicht en laat het harde werk in de wijngaard zien. Want hoe gaat het er in de lente, zomer, herfst en winter aan toe? A year in Burgundy laat je het creatieve proces van wijn maken van dichtbij zien en laat je de verhalen achter de wijn ontdekken.

Ben je enthousiast geworden na het zien van deze film? Dan heb ik goed nieuws voor je! Van dezelfde makers is er ook ‘A year in Champagne’. Nog meer kijkplezier! 

3. SOMM

Altijd al benieuwd geweest wat je moet doen om één van de hoogste titels in de wijnwereld te behalen? Dat moet je zeker eens SOMM bekijken. In deze documentaire volg je 4 sommeliers die zich voorbereiden op het examen voor Master Sommelier. Je ziet hoe deze vier razendsnel wijnen kunnen beschrijven, herkennen en beoordelen. 

Nog nooit iemand gezien die je na een paar slokken kan vertellen van welke druif,  uit welk land, streek én jaar(!) de wijn is gemaakt? Dan moet je zeker eens deze fascinerende documentaire bekijken. 

4. Winemasters.tv

Winemasters.tv is een super leuk initiatief van Nederlandse documentairemakers. Het is een ‘wine channel’ waarop elke twee weken nieuwe video’s verschijnen. Je kunt er video’s per stuk ‘huren’ of een abonnement nemen waarmee je voor een (half)jaar onbeperkt video’s kunt kijken ($60 per jaar).

Op dit moment heeft winemasters.tv drie seizoenen. 1: Frankrijk, 2: Italië en 3: Spanje. In elk seizoen worden verschillende bekende wijnmakers gevolgd en vertellen ze het verhaal en de geschiedenis over hun prachtige (en vaak dure) wijnen. Het geeft je een unieke kijk op beroemde wijnfamilies.

Sinds vorig jaar biedt winemasters.tv ook Winmaster Classes. In deze video’s ga je in ongeveer 30 minuten wijn proeven met wijnprofessionals. Als je dus meer wilt leren over het proeven van wijn dan is dit zeker een aanrader!

Hieronder een voorproefje van Seizoen 2 over Italië.

5. Bottle Shock

Last but not least, de film Bottle Shock: een populaire verfilming van het evenement dat we nu kennen als het ‘Oordeel van Parijs’. Deze legendarische blinde wijnproeverij markeerde een revolutie in de wijnwereld en zorgde ervoor dat de ‘nieuwe wereld’ voor eens en voor altijd op de kaart werd gezet. 

Leuk extraatje: Alan Rickman speelt een Franse wijnsnob, weer eens wat anders dan de rol van Sneep;-).

Heb je tips voor films en series over wijn?

Dan hoor ik het graag! Ik ben altijd op zoek naar leuke, nieuwe films en series over wijn waar ik in het gezelschap van een goed glas wijn van kan genieten. Laat me jouw tips weten door een reactie hieronder te plaatsen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *