Mousserende wijn 101: Hoe zit het ook alweer?

Leestijd: 3 minuten

Het einde van het jaar nadert en dan gaan we traditiegetrouw op zoek naar de lekkerste mousserende wijn voor de feestdagen. Maar hoe zit het ook alweer? Wat is het verschil tussen champagne en prosecco? En wat vind je ook alweer het lekkerst? In deze blog leg ik je graag de verschillen uit zodat je dit jaar de juiste bubbels kunt inslaan!

Ben je op zoek naar mousserende rode wijn? Lees dan mijn blog ‘De beste zoete rode wijn voor de zomer‘.

Mousserende wijn

Wat is Champagne?

De bekendste mousserende wijn is Champagne. Het wordt vaak als synoniem gebruikt voor mousserende wijn maar als er Champagne op de fles staat, moet de wijn ook echt uit de Champagne streek in Frankrijk komen.

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Champagne wordt gemaakt van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne wordt met de Méthode Traditionelle gemaakt. In het kort betekent dit dat er een tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Hoe dit werkt? Eerst maken ze een stille basiswijn die wordt gebotteld samen met de liqueur de tirage (mengsel van suiker en gist). Omdat er gist wordt toegevoegd, ontstaat er koolzuur in de fles. De flessen worden horizontaal bewaard en worden langzamerhand steeds verder omgedraaid (remuage) zodat het bezinksel in de hals van de fles terechtkomt.

Remuage Champagne
Een pupitre: een houten wijnrek waarin Champagne wordt gedraaid

Om het bezinksel uit de fles te halen, bevriezen ze de hals van de fles. Wanneer je de fles na bevriezen rechtop zet en ontkurkt, schiet de bevroren prop door de hoge druk uit de fles. Daarna wordt er eventueel liqueur d’expédition toegevoegd (mengsel van suiker en wijn) waarmee de mousserende wijn op smaak wordt gebracht. Daarna wordt de fles afgesloten met een kurk en is hij klaar om verkocht te worden! Goed om te weten: Cava wordt op dezelfde manier gemaakt.

Hoe smaakt Champagne?

Doordat er een tweede vergisting op fles plaatsvindt, proef je vaak gist terug in de wijn. Champagne heeft smaken van citrus, appel, room, amandel en toast. De wijn heeft hoog zuur en past bij veel verschillende soorten eten. Het wordt vaak ingezet als aperitief maar is ook zeer smakelijk bij het hoofdgerecht. Ook lees je tegenwoordig vaak de combinatie gefrituurde kip en champagne. Zeker het proberen waard!

Valdobbiadene Prosecco
Prosecco wijngaarden

Wat is Prosecco?

De populairste Italiaanse mousserende wijn is de Prosecco. Deze wijn wordt gemaakt van de Glera druif en met de Charmat- of Tankmethode.

Hoe wordt Prosecco gemaakt?

Prosecco wordt gemaakt met de Tankmethode. Dit betekent dat de tweede vergisting niet op fles plaatsvindt zoals bij champagne, maar in een grote tank. Ook hier maken ze eerst een stille basiswijn waarna ze suiker en gist toevoegen. Alles wordt dan in een afgesloten tank gestopt en de tweede vergisting vindt dan plaats in de tank. Zo ontstaat er mousserende wijn in de tank die na afloop wordt gebotteld.

Let op: er bestaat een verschil tussen Frizzante en Spumante. Prosecco Spumante heeft heel veel bubbels, net zoals Champagne, Frizzante maar een klein beetje. Dit zegt niet veel over de kwaliteit, het is net waar je voorkeur naar uit gaat.

Hoe smaakt Prosecco?

Prosecco is vaak fris en fruitig van smaak. Het is iets zoeter en minder zuur dan champagne. Prosecco drink je jong zodat de wijn heerlijk fris blijft. Het heeft dus geen nut om de wijn lang te bewaren. Je proeft vaak smaken van appel, meloen, peer en room. Heerlijk voor bij bij de borrel of om mee te proosten klokslag 12 uur ’s nachts!

Tip: Prosecco van Divine Ignis
Ben je voor de feestdagen op zoek naar een lekker flesje prosecco om mee te proosten? Kijk dan eens op www.italdelizia.nl. Erik Wiendels, eigenaar van ItalDelizia, importeert exclusief de mousserende wijnen van Divine Ignis, waaronder een heerlijke mousserende rosé. Aanrader dus!

Brut, extra brut of demi-sec?

Op etiketten zie je vaak verschillende termen staan zoals brut, sec en doux. Maar wat bedoelen ze daar precies mee? Hieronder een overzicht van het suikergehalte dat de wijn bevat per etiketterm. En onthoud: Hoe meer suiker, hoe zoeter de wijn.

Etiketterm
Suikergehalte
Brut Nature / Dosage Zéro
0 - 3 gram per liter
Extra Brut
0 - 6 gram per liter
Brut
0 - 12 gram per liter
Extra-sec / Extra-dry
12 - 17 gram per liter
Sec / Dry
17 - 32 gram per liter
Demi-Sec / Medium Dry
32 - 50 gram per liter
Doux / Dulce / Sweet
50+ gram per liter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *