Dit drinkt de president: 7 ‘presidential favorites’

Leestijd: 3 minuten

Goodbye Trump, Hello Biden! Een nieuwe president van de VS vraagt om een feestelijke toast met Champagne. Maar vindt de president dat eigenlijk wel lekker? Wat drinkt zo’n man nu eigenlijk graag? Dure wijn of een gewoon ‘supermarkt wijntje‘? In deze blog neem ik je mee naar de favoriete wijnen van 7 wijn-liefhebbende presidenten van de VS.

Witte Huis Presidenten Wijn

Donald Trump

Gezien Trumps campagneslogan ‘Make America Great Again’ zou je verwachten dat deze man gek is op Amerikaanse wijnen maar niets is minder waar. Donald Trump drinkt namelijk helemaal geen alcohol! Wat dan wel zijn favoriet is? Cola Light. Het liefst begeleid door een goed stuk gehaktbrood of fast food. Amerikaanser krijg je het niet!

Wat wel interessant is, is dat er in Amerika veel wijnen zijn die vernoemd zijn naar Trump. Hij heeft zelfs zijn eigen Trump Winery! Hier verbouwt hij Sauvignon Blanc, de Trump Blanc de Blanc en een 2013 New World Reserve. Ondanks dat hij geen wijn drinkt, zal hij dit vast en zeker ‘the Greatest Wines in U.S. history’ vinden. 

Barack Obama

Barack Obama stond tijdens zijn termijn bekend als de bier-president. Toch schonk hij vaak wijn op feestjes. Zijn favoriet? De Californische Domaine Chandon’s Blanc de Noirs. Elk staatsdiner dat Obama organiseerde, was voorzien van deze wijn. Zou dit te maken hebben met het feit dat Michelle Obama een liefhebber is van bubbelwijn?

Toch is het gek dat Obama aangeeft dat hij bierliefhebber is. Er gaat namelijk een gerucht dat zijn huis in Chicago een wijnkelder heeft waarin ongeveer 1000 flessen kunnen liggen. Of hij zijn kelder ook daadwerkelijk gevuld heeft met wijn, is onbekend. Wat hij in ieder geval wel altijd in huis heeft, is de Kendall Jackson Chardonnay. Die schijnt bij de Obama’s thuis onmisbaar te zijn.

Barack Obama favoriete wijn

George Bush

Toen George Bush nog aan de macht was, was de ‘presidential wine’ Silver Oak, een Cabernet Sauvignon uit Napa Valley á 60 euro per fles. Een op en top Amerikaanse wijn want hij fermenteert ook nog eens exclusief op Amerikaans eiken. Toch dronk George Bush er geen druppel van.

Tijdens zijn 40-jarige verjaardag in Colorado Springs liep het namelijk zo enorm uit de hand dat hij van wijnliefhebber veranderde in totaalonthouder. Hij omschreef zijn barrekening van die avond als: ‘kollosaal’ en zag in dat hij alcoholloos door het leven moest gaan, wilde hij ooit nog de top bereiken in de politiek. En laten we eerlijk zijn: dat is hem zeker gelukt! Hopelijk kan hij nu af en toe nog van een lekker wijntje genieten.

Ronald Reagan

Als echte Hollywood ster hield Reagan wel van een glaasje wijn. En duur dat zijn smaak was! Zijn favoriete wijnen waren dure rode wijnen uit Frankrijk zoals Bordeaux en Bourgogne. Ook hield hij, net als George Bush, van volle Amerikaanse wijnen, zoals de Beaulieu Vineyard’s Private Reserve Cabernet Sauvignon. Leuk feitje: Ronald Reagan introduceerde als eerste Amerikaanse president Zinfandel in het Witte Huis.

Nixon, Reagan, Ford en Carter heffen het glas | Foto: Getty

Richard Nixon

President Nixon was enorm wijnliefhebber en had dan ook een grote Bordeaux collectie. Zijn favoriet was de 1966 Château Margaux maar die hield hij gezien de prijs graag voor zichzelf. Er ging het gerucht datzijn gasten tijdens feestjes vaak een goedkopere wijn ingeschonken kregen terwijl hij zelf de duurdere variant dronk. Obers werden dan geïnstrueerd om een theedoek om de flessen te wikkelen zodat het niet zichtbaar was welke wijn er werd geschonken. Nixon heeft dit altijd ontkend, maar in het Witte Huis staat deze praktijk nog altijd bekend als ‘pulling a Nixon’. Dat is vast niet voor niets;-).

John F. Kennedy

Waar iets te vieren viel, was John F. Kennedy. Want de staatsdiners van John F. Kennedy en zijn vrouw Jackie-O stonden bekend om de elegante entertainment én Champagne. Hij en zijn vrouw waren er gek op! En hun favoriet? Jackie hield van Veuve Clicquot en John van Dom Pérignon, geïnspireerd door James Bond. John F. Kennedy was een echte James Bond fan en dronk graag Dom Pérignon omdat dit ook hét drankje van Sean Connery in Dr. No was.

Thomas Jefferson

Thomas Jefferson is de OG van de ‘wijn presidenten’. Tijdens zijn presidentschap reisde hij veel naar Frankrijk en Italië en daar ontwikkelde hij een enorme liefde voor wijn. Vooral Zuid-Frankrijk en Piëmonte in Italië waren zijn favoriete regio’s. Jefferson hield van een goed glas Bordeaux, Sauternes of Bourgogne en had dan ook een enorme collectie aan wijn thuis.

2 gedachten over “Dit drinkt de president: 7 ‘presidential favorites’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *