Italiaanse wijnboeken: mijn persoonlijke top 5

Leestijd: 4 minuten … …

Als echte Italiaanse wijnliefhebber heb ik natuurlijk ontzettend veel Italiaanse wijnboeken in huis. In deze blog deel ik graag mijn 5 favoriete Italiaanse wijnboeken met je. Wel met een kleine disclaimer: ik ben nogal een wijnnerd dus deze boeken kunnen vrij theoretisch zijn. Ik kan mezelf er uren in verliezen en het zijn hele mooie boeken voor als je je graag in Italiaanse wijn wilt verdiepen of als je bezig bent met een wijnstudie. Ik leer ieder geval ontzettend veel van deze boeken dus ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

1. Native Wine Grapes - Ian d'Agata

Wat kan deze man schrijven! Ian d’Agata is één van mijn favoriete wijnschrijvers. Hij wordt gezien als één van de grote experts op het gebied van Italiaanse wijn en deed er maar liefst 13(!) jaar over om dit boek te schrijven. Hij interviewde producenten, bezocht wijngaarden, studeerde veel en proefde heel, heel veel wijn. 

In dit boek behandelt hij meer dan 500 verschillende inheemse druivenrassen die in Italië groeien. Denk bijvoorbeeld aan Sangiovese en Nebbiolo maar ook aan de minder bekende druiven Ansonica, Tazzelenghe of Nocera (je moet ze maar net kennen;-)). 

Italiaanse wijnboeken - Native wine grapes of italy - Ian d'Agata
foto: bol.com

Het boek bestaat uit 500+ pagina’s vol met tekst. Er komt geen plaatje aan te pas. Maar de schrijfstijl van Ian d’Agata zorgt ervoor dat je de plaatjes totaal niet mist. Hij schrijft ontzettend leuk en humoristisch over de geschiedenis, de wijnmakers en raadt ook goede wijnhuizen aan. Erg leuk om onder het genot van een glas Italiaanse wijn wat meer achtergrond informatie over de druif te lezen! 

Te koop bij bol.com  voor €42,69.

2. Italy's Native Wine Grape Terroirs- Ian d'Agata

Hoe kan het ook anders dan dat het nieuwe boek van Ian d’Agata op de tweede plek staat in mijn top 5. Italy’s Native Wine Grape Terroirs is de perfecte aanvulling op Native Wine Grapes of Italy omdat dit boek in gaat op het ‘terroir’ waar de druiven groeien. Ian laat in zijn boek zien dat de combinatie van druif en terroir samen een unieke wijn creëren. 

Denk bijvoorbeeld aan de wijnen uit Valtellina. Hier groeit duidelijk Nebbiolo maar het smaakt heel anders dan Barolo of Barbaresco. En zelfs binnen Valtellina proef je verschillen tussen de subzones en wijngaarden. 

Dit boek is echt een aanrader voor de ultieme wijnnerd die zich graag verdiept in herkomst, DNA en terroir. 

 Te koop bij bol.com voor €40,19.
Italiaanse wijnboeken - Ian dagata Italy's Native Wine Grape Terroirs
foto: bol.com

3. Vino Italiano - Joseph Bastianich & David Lynch

Nog zo’n feestje! Dit boek is mijn nieuwste aanwinst en wat ben ik er blij mee! In Vino Italiano duiken Bastianich & Lynch de geschiedenis en cultuur van Italië in. Dit boek is een aanrader voor als je je graag wilt verdiepen in een specifieke regio in Italië. Bastianich & Lynch geven met hun verhalen een persoonlijke twist aan de regio’s waardoor je tijdens het lezen helemaal het gevoel hebt alsof je er zelf bent. Ook leuk om mee te nemen op vakantie als naslagwerk! 

Ze nemen je mee op een regionale tour en beschrijven per regio het volgende:

Italiaanse wijnboeken - Vino Italiano
foto: bol.com
  • Een persoonlijke anekdote

  • Overzicht van de wijnen uit die regio

  • Tips voor de beste wijnen 

  • Tips voor wijnreizen

  • Beste jaren voor wijn

  • Kaarten

  • Regionale recepten met wijnsuggesties

Dit boek is te koop bij bol.com voor €20,99.

4. Gambero Rosso - Italian Wines

Dé wijngids die iedere Italiaanse wijnliefhebber in de kast moet hebben liggen: de Gambero Rosso. Gambero Rosso is dé autoriteit op het gebied van Italiaans eten, drinken en reizen. Deze organisatie publiceert magazines, gidsen en boeken waarin de beste restaurants, wijnhuizen en hotels worden geroemd. 

Voor wijn publiceren ze jaarlijks het boek ‘Italian Wines’ dat wordt uitgereikt in Rome op een soort ‘wijn gala’. Tijdens dit gala worden de beroemde ‘tre bicchieri’ uitgereikt die je terugvindt in het boek. Alleen de allerbeste wijnen winnen tre bicchieri.

De Gambero Rosso is dus niet zozeer een leesboek maar meer een naslagwerk waarin je heel gemakkelijk kunt zien welke wijnen je moet inslaan. 

Te koop als E-book bij bol.com voor €11,99.
Italiaanse wijnboeken - Gamber Rosso Italian Wines
foto: bol.com

5. Barolo & Barbaresco MGA - Alessandro Masnaghetti

Wanneer iemand tegen je zegt: ‘Talk wine-nerdy to me’, doe dan wat inspiratie op in deze boeken. Deze boeken zijn de King en Queen onder de Italiaanse wijnboeken en beschrijven namelijk in detail de wijngaarden van Barolo en Barbaresco. Hoe ver in detail vraag je je af? Denk aan kaartjes van wijngaarden met grondanalyses, fact sheets van iedere individuele wijngaard en geologische formaties. Dit is wijnleer next level. 

Na het bestuderen van dit boek móet je wel een expert in Italiaanse wijn zijn, dat kan haast niet anders! 

Te koop voor 50,- (Barolo) en 45 (Barbaresco) via Fred Nijhuis

Italiaanse wijnboeken - Barbaresco MGA
foto: winebehindthelabel.org

Tips voor Italiaanse wijnboeken?

Heb jij tips voor nog meer leuke wijnboeken? Of ben je benieuwd naar de inhoud van bovenstaande boeken? Laat een berichtje voor me achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *