Geen land ter wereld heeft zoveel verschillende druivensoorten als Italië. Het aantal druivenrassen is heel divers en dat zorgt ervoor dat veel mensen Italië een moeilijk wijnland vinden. Maar je kunt het ook positief bekijken: het zorgt juist voor enorm veel variatie en voor de meest unieke wijnen ter wereld. Naar mijn mening kom je nergens anders ter wereld zulke mooie wijnen tegen en in dit blog neem ik je dan ook graag mee naar druivensoorten die je alleen in Italië tegenkomt. Leuk om een keer te proberen of om interessant mee te doen tijdens een dinertje. Reis je mee?
Nebbiolo
Uiteraard begin ik mijn lijstje met mijn persoonlijke favoriet: Nebbiolo. Maar hier moet ik ook direct een kanttekening bij plaatsen. Nebbiolo is één van de oudste druiven die oorspronkelijk uit Italië komt maar je komt hem steeds vaker tegen in de ‘Nieuwe Wereld’. Bijvoorbeeld in Australië, Argentinië of de VS. Toch wordt zo ongeveer 90% nog altijd verbouwd in Italië, nog specifieker: in Piemonte.
Nebbiolo is de druif die gebruikt wordt voor Barolo en Barbaresco maar je komt hem ook tegen als Langhe Nebbiolo (Nebbiolo uit de Langhe in Piemonte). Het is een druif met weinig kleur maar veel tannine, zuur en alcohol waardoor het een stevige wijn is. Nebbiolo smaakt naar kersen, frambozen, rozen, leer en potpourri. Perfect voor in de winter bij het haardvuur!
Leuk weetje: Je komt Nebbiolo ook tegen in Valtellina, Lombardije onder de naam Chiavennasca en in Valle d’Aosta onder de naam Spanna. Hieronder nog drie tips voor heerlijke Nebbiolo’s.
Cortese
Nog een heerlijke druif uit Piemonte maar dan een witte variant: Cortese. Cortese is de druif voor de witte wijn Gavi, zoals je hem waarschijnlijk wel kent. Het is een zeldzame druif die alleen groeit in Piemonte. Het is een heerlijk frisse wijn met een zuurtje en smaken van citroen, appel, meloen en amandel. Super om te combineren met visgerechten of verse pasta.!
De beste Gavi’s worden gemaakt als Gavi di Gavi: wijn uit het dorp Gavi dat ligt op een kalkhoudende grond. Door de kalk in de grond heeft deze wijn meer structuur en complexiteit dan de ‘gewone’ Gavi.
Fiano
Één van mijn favoriete witte druivensoorten uit Italië. Fiano is een heerlijke witte wijn met smaken van meloen, peer, hazelnoot en sinaasappelschil. In Campania wordt hij ook nog wel eens gecombineerd met Grechetto, bijvoorbeeld in de heerlijke Fiagre van Antonio Caggiano.
Fiano is één van de oudste druivensoorten uit Italië, hij werd zelfs al door de Romeinen verbouwd. Tot de jaren ’70 was het een hele zeldzame, bijna vergeten, druif maar dankzij Antonio Mastroberardino kunnen we weer volop genieten van deze mooie druif.
Garganega
Nog nooit van deze druif gehoord? Dat verbaast me niets! Waarschijnlijk ken je hem wel als Soave. Garganega wordt voornamelijk in en rondom het dorpje Soave (vlakbij Verona) verbouwd en draagt daarom de naam van het dorp. Soave is gebouwd op vulkanische grond waardoor de wijn mineralige tonen krijgt maar ook heel bloemig en fruitig kan zijn. Zoals bijvoorbeeld de I Campi Campo Volcano. Of de La Rocca van Pieropan. Dit zijn naar mijn mening één van de lekkerste Garganega’s die je echt een keer geproefd moet hebben!
Brachetto
Is zoete rode wijn ook een guilty pleasure van jou? Van mij in ieder geval wel! En zeker als het over een goed glas mousserende rode Brachetto gaat. In de zomer van 2018 dronk ik mijn allereerste glas Brachetto in Acqui Terme, dé stad waar Brachetto vandaan komt. Perfect voor in de zomer op het terras of voor bij het dessert. Brachetto smaakt naar aardbeien, sinaasappelrasp, zwarte bes en abrikoos. Super om te combineren met chocolade dus!
Nerello Mascalese
Nerello Mascale, oftewel: Zwarte wijn uit Mascali, het noorden van Catania (Sicilië). Het is de hoofddruif voor Etna Rosso die verbouwd wordt op de steile hellingen van de (hoe kan het ook anders) vulkaan de Etna. Op dit moment is dit één van de hipste wijnbouwgebieden van Italië en veel wijnmakers van het vaste land hebben hier de afgelopen jaren land gekocht om de mooiste druivensoorten te kunnen verbouwen. Dat belooft nog wat voor de toekomst!
Nerello Mascalese komt het best toch zijn recht in Etna Rosso maar tegenwoordig kom je ook Faro wijnen tegen. Laatst dronk ik zelf een Faro van Palari, echt een aanrader! Deze wijnen hebben smaken van rode kers, tabak, tijm en mineralen wat ervoor zorgt dat het een heerlijke wijn is bij licht vlees zoals kip of geroosterd varkensvlees.
Aglianico
De ‘Barolo van het Zuiden’, zo wordt Aglianico ook wel genoemd. Aglianico lijkt qua smaak erg op Nebbiolo maar heeft een veel donkerdere kleur en is ook vaak rokeriger van smaak. Omdat het in het Zuiden zonniger is dan in het Noorden van Italië, proef je ook wat meer donker fruit zoals pruim en zwarte kers.
In 2019 was ik op wijnreis in Basilicata en Campania waar de Aglianico druif wordt verbouwd. Op de fles lees je dan vaak ‘Aglianico del Vulture’ (Basilicata) of ‘Taurasi’ (Campania). Beide gebieden zijn prachtig heuvelachtig en als je er rondrijdt, begrijp je heel goed dat hier heerlijke wijnen vandaan komen.
Tip: Één van de lekkerste Aglianico del Vulture’s is de Titolo van Elena Fucci. Elena verbouwt 100% Aglianico en maakt hier al 20 jaar heel succesvol wijn van genaamd Titolo. Je kunt hem in Nederland kopen bij Enoteca Sprezzatura.
Nog tips voor druivensoorten?
Heb je nog tips voor lekkere wijnen of Italiaanse druivensoorten die ik echt geproefd móet hebben? Laat het me dan weten in een reactie hieronder!