Ben jij op zoek naar de beste Italiaanse wijnen voor dit jaar? Dan moet je zeker eens kennis maken met de ‘tre bicchieri’ van Gambero Rosso. Deze drie bekertjes worden jaarlijks uitgereikt voor de beste en meest lekkere wijnen van heel Italië. In oktober 2020 werden de prijzen voor 2021 uitgereikt en daarom neem ik je graag mee naar de favorieten van Gambero Rosso.
Wat is Gambero Rosso?
Gambero Rosso is dé autoriteit op het gebied van Italiaans eten, drinken en reizen. Deze organisatie publiceert magazines, gidsen en boeken waarin de beste restaurants, wijnhuizen en hotels worden geroemd. Voor wijn publiceren ze jaarlijks het boek ‘Italian Wines’ dat wordt uitgereikt in Rome op een soort ‘wijn gala’. Tijdens dit gala worden de beroemde ‘tre bicchieri’ uitgereikt die je terugvindt in het boek. Alleen de allerbeste wijnen winnen tre bicchieri.
Hoe werkt het ‘tre bicchieri’ systeem?
Gambero Rosso beoordeelt de beste Italiaanse wijnen per provincie waardoor wijnen echt in hun eigen categorie worden beoordeeld. Zo wordt een Barolo uit Piemonte niet direct vergeleken met een Primitivo uit Puglia. Deze wijnen worden heel verschillend gemaakt en zijn dan ook niet echt te vergelijken. Per categorie worden de volgende prijzen uitgereikt:
Drie rode bekertjes
Twee rode bekertjes
Twee zwarte bekertjes
Één zwart bekertje
Excellent
Erg goed tot excellent
Overwogen voor drie bekertjes
Erg goed tot excellent
Niet overwogen
Matig tot goed
Drie rode bekertjes
Twee rode bekertjes
Twee zwarte bekertjes
Één zwart bekertje
Excellent
Erg goed tot excellent
Erg goed tot excellent (niet overwogen voor drie bekertjes)
Matig tot goed
Win je als wijnmaker dus drie rode bekertjes (tre bicchieri), dan heb je een excellente wijn gemaakt in jouw categorie.
De beste Italiaanse wijnen van 2021
Rood van het jaar:
Barolo Ornato '16 - Pio Cesare
De wijnen van Pio Cesare worden al jaren als de top van Italië beschouwd en daar zijn ze dit jaar voor bekroond. Met deze Ornato als ‘rood van het jaar’ laten ze terroir én kwaliteit spreken.
De Ornato is een single vineyard Barolo gemaakt van druiven van drie verschillende percelen van het Ornato-landgoed in Serralunga d’Alba. Hij wordt gemaakt in een meer moderne stijl dan de traditionele Barolo van Pio Cesare en heeft hints van rood fruit, zoethout en rozen.
Om de Gambero Rosso te citeren: ‘Een wijn met een schitterende persoonlijkheid, een uitzonderlijk lange afdronk en een excellente structuur.’
Wit van het jaar:
Sopraquota 900 '19 - Rosset Terroir
Op een hoogte van 900m (vandaar de 900) wordt deze prachtige witte wijn verbouwd in het Aostadal. Wijnmaker Nicola Rosset specialiseerde zich vroeger in internationale druivenrassen, maar gooide het roer om en spitst zich tegenwoordig toe op inheemse rassen en dat betaalt zich uit.
De ‘wit van het jaar’ is namelijk gemaakt van de druif Petite Arvine en heeft intense bloemige geuren met hinten van kruiden en fruit. Vooral de mandarijn komt duidelijk naar voren. De wijn is perfect in balans, fris en heeft een lange, plezierig hartige afdronk.
Mousserende wijn van het jaar:
Pinot Nero Dosaggio Zero Farfalla Cave Privée '11 - Ballabio
Het wijnhuis Ballabio heeft van Pinot Noir een ware kunst gemaakt. In het ‘Toscane van Noord-Italië’ verbouwen zij sinds 1905 wijn en deze speciale wijn komt uit hun privé kelder.
Aanvankelijk was de wijn bedoeld om de evolutie van de Blanc de Noirs bij te houden maar na het openen van de eerste flessen werd het al snel duidelijk dat deze parel met het grote publiek gedeeld moest worden.
De smaak is volgens Gambero Rosso een waar wonder: tegelijk levendig, scherp, rijk en vitaal. Met geuren van witte bloemen, gedroogd fruit en toast is dit de perfecte wijn om mee te proosten. Eén klein minpuntje: deze wijn is helaas niet in Nederland te verkrijgen.
Rosé van het jaar:
Cerasuolo d'Abruzzo Piè delle Vigne '18 - Cataldi Madonna
Cerasuolo d’Abruzzo is één van de oudste roséwijnen van Italië en is in de Abruzzen dan ook zeer geliefd. Cerasuolo betekent kersenrood en deze ‘rosé van het jaar’ heeft dan ook een prachtige rode kleur.
Het is een frisse rosé met lichte tannine en mooie zuren. Denk aan aroma’s van blauwe bessen, balsamico en amandelen. Goed om nu te drinken maar je kunt hem ook zeker nog een paar jaar bewaren.
Aanvankelijk was wijn maken een hobby van Luigi Cataldi Madonna, maar uiteindelijk koos hij er toch voor om voltijds wijnbouwer te worden. En dat is maar goed ook!
Wat zijn volgens jou de beste Italiaanse wijnen?
Heb jij een fantastische wijn gedronken die ik echt móet proeven of ben je toevallig een goedkope topper tegengekomen? Laat het me dan weten in een reactie hieronder zodat ik met je kan meegenieten!