5x welke wijn koop je bij Gall & Gall

Leestijd: 3 minuten

Met meer dan 550 winkels in heel Nederland is Gall & Gall niet meer weg te denken uit de wijn wereld. Het is een winkel waar veel Nederlanders wijn halen. Maar als ze wijn in de aanbieding hebben, is het toch altijd even zoeken welke wijn je wilt kopen. Want welke wijn is het lekkerst? En welke wijn koop je bijvoorbeeld tijdens de ‘Wilde Wijn Dagen’? In deze blog vertel ik je 5x welke wijn ik graag koop bij Gall & Gall. 

1. Belguardo - Tenuta Belguardo

Twee jaar geleden werd ik op slag verliefd. Op deze wijn. In een kleine enoteca in Scansano, Toscane proefde ik deze wijn waarbij de verkoper hem de introductie ‘kleine Sassicaia’ gaf. En wat een gelijk had deze man! Ik proefde smaken van rijpe zwarte kers, braam, pruim, leer en vanille. Wat een elegante en goed geconcentreerde wijn! Voor deze prijs (ongeveer een tiende van Sassicaia) weet je zeker dat je een goede deal hebt, zeker wanneer je de tweede voor de halve prijs kunt scoren tijdens de Wilde Wijn Dagen. 

Tenuta Belguardo kost €26,59 bij Gall.nl

Tenuta Belguardo Gall
Foto: Gall.nl

2. Schloss Johannisberg - Riesling Grünlack Spätlese

Oh wat ben ik tegenwoordig gek op Riesling. Het hoge zuur en de frisheid in combinatie met de geur van petroleum is echt da bom. En zeker dit exemplaar van Schloss Johannisberg. Al in de 13e eeuw verbouwden de monniken op dit slot de lekkerste wijnen waarbij ze toen al met gekleurde zegels aangaven hoe zoet de wijn was. Acht eeuwen later zijn de monniken verdwenen maar zijn de gekleurde zegels gebleven. Zo ook deze ‘Grünlack’: het groene zegel geeft aan dat het een spätlese Riesling is en dat de wijn dus een restzoetje heeft. En als de Duitsers ergens goed in zijn, dan is het wel zuur combineren met zoet. Aanrader! 

De Riesling Grünlack Spätlese kost €34,39 bij Gall.nl. 

Schloss Johannisberg Grunlack
Foto: Gall.nl

3. Bodega Garzon - Albariño

Tijdens de vinologenopleiding raakte ik gefascineerd door ‘gekke’ druiven in Nieuwe Wereld landen. Wat ik daarmee bedoel? Neem bijvoorbeeld nebbiolo of sagrantino. Deze druiven horen eigenlijk in Italië thuis, maar omdat ze in de Nieuwe Wereld weinig regels hebben, zijn er ook wijnboeren in Australië of de Verenigde Staten die met deze druiven experimenteren. En in Uruguay kom je dus Albariño tegen, zoals deze wijn van Bodega Garzon. Denk aan frisse fruitsmaken van appel, peer, citrus, perzik en een klein beetje ananas. Oh en vergeet het subtiele zuurtje niet: heerlijk voor in de zomer op het terras! 

De Albariño van Bodega Garzon kost €16,98 bij Gall.nl

Bodega Garzon Albarino Gall
Foto: Gall.nl

4. Hoeve Nekum - Riesling

Er zijn niet zo heel veel Nederlandse wijnen waar ik enthousiast over ben, maar de Riesling van Hoeve Nekum is er een van. En blijkbaar ben ik niet de enige, want wist je dat deze wijn ook werd geschonken tijdens de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima? Heerlijk fris met smaken van appel, perzik, citrus, ananas en een mooie mineraliteit. Trouwens: dit wijnhuis is ook zeker een bezoekje waard. Eigenaar Math Bollen kan je alles vertellen over zijn mooie bedrijf en wanneer je er bent, vergeet dan ook niet de buren te bezoeken: de Apostelhoeve. 

De Riesling van Hoeve Nekum kost €12,99 bij Gall.nl.

Hoeve Nekum Riesling Gall
Foto: Gall.nl

5. Tenuta San Guido - Sassicaia

Wil je een wijnliefhebber echt eens iets speciaals cadeau doen? Dan is een Sassicaia een goed idee. Deze Super Tuscan is een van de meest felbegeerde wijnen ter wereld en komt dan ook met een prijskaartje. Maar dan heb je ook wat. Zelf dronk ik hem twee jaar geleden tijdens een lunch bij Osteria San Guido, het restaurant van het gelijknamige wijnhuis. Fan-tas-tisch! Deze wijn is puur, geconcentreerd en fluweelzacht. Je proeft zwarte kers, bramen, tabak, cederhout en een klein pepertje. Als iemand je ooit vraagt of dé perfecte wijn bestaat, is Sassicaia het antwoord dat er het dichtst bij in de buurt komt.

Sassicaia kost €279,00 bij Gall.nl

Sassicaia Tenuta San Guido
Foto: Gall.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *