Italiaanse wijnen met een Duits tintje in Trentino – Alto Adige

Leestijd: 4 minuten

In het hoge noorden van Italië, waar de rivier de Adige door de uitlopers van de Alpen meandert, vinden we het wijngebied Trentino – Alto Adige. Zoals de naam al zegt, zijn het eigenlijk twee regio’s waarbij Alto Adige zo dicht tegen Oostenrijk aanligt, dat ze hier ‘gewoon’ Duits spreken: een zeer vreemde gewaarwording als dit de laatste stop op weg naar huis is en je net twee weken van het ‘sexy’ Italiaans hebt genoten.

Voor ons lijkt het gek dat een provincie van Italië Duitstalig is, maar voor de bewoners is dat het zeker niet! Alto Adige maakt pas sinds 1919 deel uit van Italië. Daarvoor was het onderdeel van het Habsburgse Rijk. Als je op wijnreis in Trentino – Alto Adige bent, kom je dan ook veel Duitsers tegen die er vrolijk op los babbelen in hun eigen taal.

Afgelopen zomer was ik een aantal dagen in Trentino – Alto Adige en heb ik er heerlijk genoten van de  ‘Duitse’ wijnen die ze er maken. Graag deel ik mijn tips voor de leukste (en lekkerste!) wijnhuizen om te bezoeken.

Kalterer See Trentino - Alto Adige
De Kalterer See

De Weinstrasse

Allereerst deel ik graag de tip met je om de wijnroute langs de Weinstrasse te rijden. Tussen Trente en Bozen vind je hier namelijk de schattigste dorpjes én de meeste wijnmakers. Ook rijd je dan langs de beroemde Kalterer See – zeker geen straf als dat het uitzicht vanuit je auto is. Als je door de Weinstrasse rijdt, breng bijvoorbeeld een bezoek Alois Lageder in Margreid of breng een bezoek aan het beroemde Tramin. Hier vind je o.a. J. Hofstätter (heel hoog aangeschreven onder de locals), Cantina Tramin en Elena Walch.

De grande dame van Alto Adige: Elena Walch

Dé grote naam uit Alto Adige is ongetwijfeld Elena Walch. Deze dame verbouwt, in navolging op haar schoonvader Wilhelm, prachtige Alpiene wijnen. Sinds 2015 wordt ze bijgestaan door haar dochters Julia en Karoline die zich opmaken voor de toekomst: zo zijn ze druk bezig de toekomst veilig te stellen door nieuwe wijngaarden aan te planten in onontdekte gebieden en is ook de eerste mousserende Trentodoc onderweg.

Elena Walch Alto Adige
Elena, Julia en Karoline

Elena Walch startte in de jaren ’90 met een terroir-concept waarmee ze haar tijd ver vooruit was. Zo deelde ze haar percelen op in single vineyards op basis van bodemeigenschappen. Zo kon ze het terroir voor zich laten spreken in de wijn. De bekendste wijnen van Elena Walch zijn dan ook de Vigna-wijnen afkomstig van Castel Ringberg en Kastelaz. Maar uiteraard mogen we de Beyond the Clouds ook niet vergeten – Elena’s topwijn!

De Gran Masetto van Endrizzi

Iets zuidelijker vind je het wijnhuis Endrizzi. Vrij commercieel (lees: veel shoppende Duitsers) maar de Gran Masetto en de Masetto Dulcis zijn zeker de moeite waard.

De Gran Masetto is gemaakt van de Teroldego-druif die kenmerkende aroma’s heeft van viooltjes en frambozen. Een prachtige wijn die je zeker nog wel even kunt bewaren.

De samenstelling van de zoete Masetto Dulcis verschilt per jaar en wordt gemaakt van gedroogde druiven. Hierdoor ontstaat een hoge suikerconcentratie en aroma’s van honing, exotisch fruit en noten. Heel zoet maar evenwichtig en heerlijk bij kaas of een mooie dessert.

Uitzicht Endrizzi
Uitzicht vanaf Endrizzi
Cantina Endrizzi
Het terras van Endrizzi

Klein maar fijn: Dorigati

Als je bij Endrizzi de rivier oversteekt, kom je terecht in Mezzocorona waar je het wijnhuis Dorigati vindt. Voor een bezoekje aan het wijnhuis hoef je het niet te doen, maar de wijn is echt top. Dorigati maakt namelijk een fantastische Diedri en Luigi, beide gemaakt van Teroldego.

Dorigati Diedri

Vreemde eend in de bijt: San Leonardo

Waar de meeste wijnmakers in Trentino – Alto Adige zich focussen op het verbouwen van Duitse druiven, is er één wijnmaker die zich focust op internationale druivenrassen. San Leonardo maakt internationaal geroemde Bordeaux blends en verbouwt o.a. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Ook maken ze, (per ongeluk omdat ze in de 19e eeuw dachten dat Cabernet Franc aanplantten), een prachtige Carmenere met zeer veel bewaarpotentieel.

San Leonardo wijnen
San Leonardo Trentino - Alto Adige

Boek je hier een rondleiding, dan weet je zeker dat je een hele middag kwijt bent en dat je op handen gedragen wordt. Nadat je met een jeep wordt rondgereden door de wijngaarden (ja, ook langs de villa van eigenaar Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga), bezoek je de bloementuin, de musea, de historische wijnkelder en ohja! mag je ook nog eens heerlijke wijnen proeven. Let wel op: deze wijnen zijn niet goedkoop dus je moet wel flink in de buidel tasten wil je een aantal flesjes mee naar huis nemen.

Extra tips Trentino - Alto Adige


Breng je toevallig nog een dagje door in de stad Bozen? Ga dan eens langs bij Kellerei Bozen. Hier maken ze hele goede rode wijn van de Lagrein-druif, een robuuste en kruidige druif met een klein bittertje. 

Tip: probeer de Taber Riserva (ontvangt vaak tre bicchiere van gambero rosso) of mijn persoonlijke favorieten, de Prestige en de Mauritius waarvan de laatste een blend is van Lagrein met Merlot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *