Gek op Barbera? Probeer eens een Nizza!

Leestijd: 3 minuten

Je komt hem overal ter wereld tegen én het is de meest aangeplante rode druif van Piemonte: Barbera. Vind je het gek? Het is een heerlijke druif met aroma’s van zwarte en rode kersen, bosbessen en een vleugje peper. Je ziet Barbera’s in allerlei soorten en maten: van jong en fruitig tot wat ouder en gerijpt op houten vaten. Het is dus een perfecte wijn die je het hele jaar door kunt drinken. In deze blog zoomen we in op de Barbera’s uit het Monferrato gebied waar de Nizza wijnen vandaan komen. 

Het wijngebied van Nizza met in het midden het dorpje Nizza Monferrato | Afbeelding: vinum.eu

Wat is Barbera?

Barbera is een inheemse Italiaanse druif die zijn oorsprong vindt in de Monferrato-heuvels, in het zuidoosten van Piemonte vlakbij Asti en Allesandria. Lang geleden was Barbera de ‘wijn van het volk’ die je in elke trattoria tegen kwam. De druif was namelijk erg veelzijdig en werd in overvloed geproduceerd. Maar in de jaren ’80 en ’90 kwam daar verandering in. Veel wijnmakers kozen voor kwaliteit boven kwantiteit. In deze jaren werd er ook voor het eerst geëxperimenteerd met Barbera’s gerijpt op houten vaten.

Barbera wordt in veel verschillende soorten stijlen gemaakt: variërend van jonge, frisse wijnen tot volle, krachtige wijnen die je het beste nog een tijdje kunt wegleggen in je wijnkelder. Dit ligt niet alleen aan de keuzes van de verschillende wijnmakers maar ook aan de verschillende soorten grond die je in Piemonte tegenkomt. De beste Barbera’s zijn afkomstig uit de DOCG Barbera d’Asti. Barbera d’Asti is onderverdeeld in 3 subzones waarvan Nizza zijn eigen DOC heeft.

v

Nizza NOCG: Barbera uit Nizza

Het dorpje Nizza is één van de warmste delen van de DOCG Barbera d’Asti en produceert daarom de meest rijpe en beste Barbera. Daarnaast is de grond in Nizza rijk aan kalksteen, klei en calcium en dat zorgt voor een unieke smaak. De combinatie van bodem en klimaat zorgt er dus voor dat de wijnen uit Nizza net iets anders smaken dan die uit Asti of Alba. Vaak hebben ze iets meer tannine en iets meer zuur dan de ‘normale’ Barbera waardoor je ze ook goed kunt wegleggen om wat ouder te drinken. 

De wijnen worden van 100% Barbera druiven gemaakt en de wijnmakers in de Nizza regio houden zich aan strengere regels dan de wijnmakers uit de rest van Piemonte.

Enoteca Barbera Nizza Monferrato
Palazzo Crova

Tip: Enoteca Regionale di Nizza

Heb jij Piemonte nog op je reislijstje staan? Of heb je je mooie reis al gepland staan? Vergeet dan niet om eens een kijkje te nemen bij de Enoteca Regionale di Nizza. Altijd als wij in Piemonte zijn, rijden we er altijd langs om de meest fantastische Barbera’s in te slaan. 

De Enoteca Regionale di Nizza is gevestigd in het 18e eeuwse Palazzo Crova en is gespecialiseerd in Barbera’s uit Nizza. Iedere dag hebben ze een aantal wijnen openstaan die je kunt proeven. Heerlijk! Ook kun je er wijnen uit Nizza en omstreken kopen om mee naar huis te nemen. Ook leuk: naast de Enoteca zit een restaurant waar je heerlijk buiten kunt lunchen of dineren! 

Barbera Nizza
Nizza Monferrato Barbera

Afgelopen jaar (2020) namen wij bovenstaande wijnen mee vanuit de Enoteca. En het zijn stuk voor stuk weer parels! Zeker Tenuta Olim Bauda (de meest rechtse) maakt een prachtige Nizza Riserva die we vaker meenemen als we hier zijn. Wij zijn fan! NB: Ook de wijnen van Il Botolo zijn fantastisch, al staan ze niet op deze foto. Als je dit proeft, snap je heel goed dat ze Barbera tegenwoordig overal ter wereld verbouwen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *