5x de leukste enoteca’s van Noord-Italië

Leestijd: 3 minuten

Noord-Italië barst van de enoteca’s. Stuk voor stuk prachtige, historische gebouwen waarin je een verzameling van de heerlijkste wijnen uit de regio kunt proeven. Ideaal voor als je niet alle wijnmakers in een gebied kunt bezoeken. Maar welke enoteca’s zijn het leukst? En welke moet je zéker bezoeken als je in Noord-Italië bent? Ik vertel het je graag!

Enoteca Regionale Barbaresco
De binnenkant van de Enoteca Regionale del Barbaresco

1. Enoteca Regionale del Barbaresco

Met stip op 1 staat voor mij de Enoteca Regionale in Barbaresco. Alsof je je in een sprookje bevindt, zo mooi is deze Enoteca. Hier drink je de heerlijkste Barbaresco’s uit de omgeving terwijl je geniet van de plafondschilderingen die in deze oude kerk zijn aangebracht. Uiteraard kun je er naast wijn proeven ook wijn kopen – vaak tegen een gunstige prijs. 

Barolo
Barolo walhalla!

2. Enoteca Regionale del Barolo

Gek op Barolo? Dan is de Enoteca Regionale del Barolo een walhalla! Je koopt hier een pas en drinkt voor een paar euro kleine glaasjes Barolo – probeer er zoveel je wilt! Meer Barolo’s op één dag ga je nooit meer drinken. Oh en leuk detail: ook deze Enoteca zit in een historisch gebouw. 

Enoteca Barbera Nizza
Enoteca Regionale di Nizza

3. Enoteca Regionale di Nizza

Een must-visit als je gek bent op Barbera’s. De lekkerste Barbera’s komen namelijk uit Nizza Monferrato en de Enoteca Regionale di Nizza staat er vol mee! Als wij in Italië zijn, rijden we er altijd even langs om de heerlijkste Barbera’s in te slaan. De Enoteca Regionale di Nizza is gevestigd in het 18e eeuwse Palazzo Crova en iedere dag hebben ze een aantal wijnen openstaan die je kunt proeven. Heerlijk! 

De ingang van de Enoteca Regionale Emilia Romagna

4. Enoteca Regionale Emilia Romagna

Locatie, locatie, locatie. Bij de Enoteca Regionale Emilia Romagna gaat het iets minder om de wijn, maar meer om de locatie. Want het zit in een prachtig kasteel in het dorpje Dozza. En dat dorpje is een kunstwerk op zich! Overal vind je kleine straatjes met streetart, echt prachtig! Maar even terug naar de Enoteca: je proeft hier allerlei wijnen uit heel Emilia Romagna dus liefhebbers van Lambrusco zijn hier zeker aan het juiste adres! 

Enoteca Falorni Toscane
Enoteca Falorni

5. Enoteca Falorni

Ok, iets minder noordelijk maar wel top! Enoteca Falorni is een Enoteca in Greve in Chianti, Toscane. Het is een enorme Enoteca waar je heel veel verschillende wijnen uit Toscane kunt proeven. Je koopt een kaart en tapt voor een klein prijsje allerlei verschillende wijnen in je glas. Van Chianti Classico tot Super Tuscans tot Vin Santo. Al het mooie dat Toscane te bieden heeft, vind je hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *