Tokaj & Stierenbloed: op wijnreis naar Hongarije

Leestijd: 5 minuten

Hongarije is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je aan wijn denkt. Maar vergis je niet! Hongarije kent een lange wijngeschiedenis en leverde lange tijd prachtige wijnen. Zo stond de zoete Hongaarse Tokaji in de 17e eeuw bekend als ‘Wijn der Koningen’ omdat Lodewijk XIV er gek op was. Ook het ‘Stierenbloed’ (Egri Bikavér) was zo beroemd in West Europa dat het overal werd geschonken. 

In de zomer van 2019 ging ik op wijnreis naar Hongarije en daar werd ik in ieder klein dorpje verrast met de mooiste wijnen. In deze blog neem ik je graag mee naar Tokaj en Eger, waar anno de 21e eeuw nog altijd prachtige wijnen worden gemaakt.

Tokaj wijnreis Hongarije
Tokaj in de herfst (Decanter)

Tokaj

Tokaji is de beroemdste wijn uit Hongarije en komt uit het plaatsje Tokaj (Tokaji betekent ‘uit Tokaj’). Hier wordt de mierzoete, door botrytis aangetaste, Tokaji Aszú verbouwd. Tokaji wordt gemaakt van de druiven Furmint en Harslévelü, lokale druiven die je alleen in Hongarije tegenkomt. Door ‘nobele rot’ komt het aan zijn intens geconcentreerde smaak en hoge concentratie suiker. Geen wonder dat Lodewijk XIV dit heerlijk vond. 

Tokaj Aszu druiven
Van gewone druif naar Tokaji Aszú druif (Royal Tokaji)

De beste Tokaji komt uit Mád

Het dorpje Tokaj is zeker een bezoekje waard, maar vergis je niet. ‘De beste Tokaji komt uit Mád’ hoor je vaak in Hongarije. En dat is zeker waar. Tokaj is een ontzettend leuk, klein dorpje waar je een aantal wijnmakers vindt. Maar de beste wijnmakers zitten een dorp verderop in Mád. Daar vind je bijvoorbeeld Royal Tokaji, Demetervin en uiteraard de meest bekende van allemaal: István Szepsy. Ze zitten ook nog eens superdicht bij elkaar waardoor je vrij snel een aantal kunt bezoeken. Zorg dat je langskomt tijdens Goodnight Mád! (zie groene kader hieronder), dan kun je overal een glaasje proeven. 

Tokaj Royal Tokaji
Royal Tokaji

Als je in Mád bent, breng dan zeker een bezoekje aan Royal Tokaji, het wijnhuis van de bekende wijnschrijver Hugh Johnson. Hij produceert uitstekende Tokaj voor een prima prijs. 

Wijn proeven bij Royal Tokaji

Goodnight Mád!

Ieder jaar in juni vindt het jaarlijkse wijnfestival Goodnight Mád! plaats. Tijdens dit festival openen alle wijnhuizen voor één avond hun deuren. Je kunt er wijn proeven, live muziek luisteren, bbq’en en dansen tot in de late uurtjes. Goed om te weten: er komen weinig toeristen dus je kunt hier helemaal opgaan in de Hongaarse cultuur!  

Tokaji van Chateau Dereszla

Als je van Tokaj naar Mád rijdt, vergeet dan niet om een kijkje te nemen in de kelders van Chateau Dereszla. Dit is één van de oudste Tokaji kelders in de omgeving en hij is enorm! Na afloop mag je uiteraard ook van de heerlijke Tokaji proeven en kun je eventueel wijn kopen. Wij kochten er ook het boek ‘Tokaj Guide’ van Ripka Gergely, eigenaar van Tokaj Magic. In het boek vind je kaarten, wijnhuizen, evenementen, restaurants, wandelroutes: eigenlijk alles wat je nodig hebt om wegwijs te worden in de omgeving. Succes gegarandeerd!

Tokaj Chateau Dereszla
Hele oude flessen bij Chateau Dereszla
Tokaj Chateau Dereszla
De kelders van Chateau Dereszla

Eger

Op ongeveer 1,5u rijden van Tokaj kom je Eger tegen. Het is een prachtige barokstad in het Noorden van Hongarije. De stad wordt omringd door wijngaarden en 10 minuutjes buiten het centrum kom je terecht in de ‘Vallei van de mooie vrouwen’ waar de Egri Bikaver, het ‘Stierenbloed’, rijkelijk vloeit. Egri Bikaver is een rode blend gebaseerd op de inheemse druif Kékfrankos. Uiteraard wordt er ook wit en rosé gemaakt, maar dat is niet waar dit gebied bekend om staat.

valley of the beautiful women eger
Wijnkelders in de 'Vallei van de mooie vrouwen'

De Vallei van de mooie vrouwen

Ben je op zoek naar een unieke wijndrinkervaring? Dan moet je tijdens je wijnreis Hongarije zeker een bezoek brengen aan de ‘Vallei van de mooie vrouwen’. Neem een hotel vlakbij en je hebt de hele dag gegarandeerd wijndrinkplezier. In deze vallei vind je ongeveer 200 kelders van bijna alle wijnhuizen in Eger. Ze zitten allemaal naast elkaar waardoor je van kelder naar kelder kunt wandelen en alle soorten wijn (wit/rosé/rood) uit de omgeving kunt proeven tegen een kleine prijs. Als je dan geen Stierenbloed kenner bent, weet ik het ook niet meer ;-). 

Egri Bikaver - Toth Ferenc
Mijn favoriete wijnmaker in de vallei: Tóth Ferenc

Maar hoe komt deze wijn nu eigenlijk aan zijn naam? Volgens de mythe moest het dorp Eger zich in 1552 verdedigen tegen de oprukkende Ottomanen. De soldaten dronken zich toen moed in met de Egri BikaverDoor de rode wijn werden ze zo sterk als stieren en lukte het ze om de aanvallen van de Ottomanen af te slaan.

Wijnreis Hongarije Tokaj
Wijnreis Hongarije Tokaj

Is een wijnreis Hongarije de moeite waard?

Absoluut. Als wijnliefhebber denk ik dat je je hier uitstekend kunt vermaken. De wijnen uit Hongarije, en zeker de Tokaji wijnen, zijn van erg goede kwaliteit en het is heel leuk om het proces van dichtbij mee te maken. Ook kom je er weinig toeristen tegen, wat ik zelf altijd wel een pluspunt vind. 

Daarnaast is de omgeving prachtig, kun je er heerlijk eten en zijn de mensen erg vriendelijk. Ze helpen je graag, ook al is het soms in gebrekkig Engels (wat uiteraard heel anders is dan in Boedapest). Dus ben je voor 2021 nog op zoek naar een vakantiebestemming waar je ook met de auto heen kunt? Vergeet dan zeker niet om een wijnreis Hongarije mee te nemen in je overweging!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *